Intervjun

 

 

 

Ruben och Edit Jonsson

Berätta om er själva

Ruben: Mitt största intresse är verkstaden och all skruvning där. Jag har maskiner, motorcyklar, båtmotorer och mycket mer. Vårt gemensamma intresse är att åka upp till Norrbotten på sommaren där Edit fortfarande har sitt hemställe kvar. Sedan är barnbarnen förstås det käraste vi har!

Hur länge har ni  bott i Nästansjö?

Ruben: Jag har bott här hela livet (71 år) förutom några kortare perioder när jag farit iväg och bott och arbetat både i Värmland och i Stockholm.

Edit: Jag har bott i Nästansjö sedan 1957.

Vad är det bästa med att bo just här i Nästansjö?

Ruben: Ja, att vi har bostad här, att få bo kvar på hemstället. Sedan är förstås utsikten också fantastisk!

Edit: Att vi har så trevliga och fina grannar. Jag uppskattar också att vi har så nära till naturen och utsikten härifrån huset.

Vilket är ert drömresemål?

Västindien är en fantastisk plats som vi har besökt! Vi har redan varit i öst och väst och har inte längre någon längtan att åka långt. En lagom resa nu vore kanske att åka till något land runt Medelhavet.

Om ni får tre önskningar vad önskar ni er då?

Att få ha hälsan och vara frisk. Vi gör redan som vi vill. Vill vi åka bort så kan vi göra det, till exempel när vi åker upp till Tornedalen på somrarna. Får vi bara vara friska så löser sig allt annat.

Vilken plats i Nästansjö vill ni rekommendera andra att besöka?

Ruben: Utsikten från vår fäbodstuga vid Hunneberg. 

Edit: Björnberget! Att fara upp till toppen och sova över en natt där uppe.

Hur tänker ni er Nästansjö om 20 år?

Ruben: Det är svårt att säga. Det beror ju på arbetsmarknaden. Finns det inga arbeten är det ju svårt att bo kvar. Vi har ju ändå haft tur eftersom många unga har flyttat tillbaka till Nästansjö.

Edit: Vi måste se positivt på utvecklingen och tro att det vänder: att fler människor vill flytta ut till byarna igen. Jag tror att många vill bo på landet med dess vackra natur, nära till sjön och bergen. Det är så otroligt vackert här!

Om ni får ta med er en sak ifall ni gick vilse på Nästansjömyra?

Telefonen. Vore det ingen täckning tog vi med oss tändstickor så man kunde göra upp eld.

 

Tillbaka till intervjusidan