Storsten´

Nästansjöfilmen (som byalaget digitaliserat och som nu finns på Youtube) inleds med en historia om byns första bosättare Nils Nilsson. I den sekvensen finns en mycket, mycket stor sten/klippblock.

Plötsligt var många på jakt efter platsen där denna sten finns.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den 15 mars skickade Tomas Almqvist oss denna bild. Först upp på stenen? undrade han. Jörgen, Robert och Tim hade i alla fall varit upp på stenen den här dagen!

Eivor Forsberg har skickat in följande historia till hemsidan:

Farfar David berättar för oss barn på 40-talet

Vi barn fick ofta följa med farmor och farfar Karin och David Eliasson till fiskarstugan öst i sjön.
Vi rodde på den tiden så resan blev ganska lång för oss barn, men farfarn brukade berätta "snälla" historier för oss oftast var det om lappar och renar och stora fiskar, stenarna i sjön var också historieobjekt. Varför det var så mycket sten i sjön berättade han att det berodde på en stor jätte som hette Gull, han kom ifrån Häckelfjäll, jätten bar stenarna i en stor säck
och klev rakt över Björnberget ner till sjön och kasade ut stenarna den sista stenen han bar var så stor så han orkade inte bära den ända fram till sjön så den blev kvar uppe i berget.( all terräng ovanför sjöstranden kallades berget). Vi frågade naturligt vis hur stor stenen var då sa farfarn att den var lika stor som lillsikholmen. Kan det vara storstenen?
Vi barn fick ju inte veta var denna sten fanns och det berodde på att vi skulle börja leta och springa bort i skogen. Det var mycket som hölls hemligt för ungarna på den tiden.

Eivor hälsar också att:

Ture Hedlund meddelar att stenen heter Trollsjöstenen och ligger bredvid en sjö som naturligtvis heter Trollsjön och från Trollsjön rinner Trollsjöbäcken ner till Nästansjön. Stenen ligger på Stabburnässkogen. Ture känner väl till markerna sedan han var getare och han vet också vem markägaren är. Det var väl en trevlig information och namnet var väl inget fel på??? 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bilder inskickade av alla stenfinnare:

Först med att hitta, hälsar Viktor Näslund.

Jörgen Bergsten (som faktiskt tillsammans med Jonna kört förbi och hittat stenen tidigare i vinter också) men detta kort är från idag.

Kjelle "webmaster" Mikaelsson tog skidorna från vägen för att beskåda klippblocket.

Hittat sten/Felix

Ja, Helena och Ivar åkte skidor från Nästansjö till stenen så vi blev 5-6 att komma fram.

Emelia Bergsten skickar oss denna bild: Här är stenen som pappa hitta för 3 år sen. Leif Åke och Lennart Bergsten hitta den med sin klass när dom gick ca i 2:an. Hördes vara en sten som kom med isen.

Eva, Mirja och Leila Flodin samt Elin Danielsson besökte stenen på skarföret söndag den 16 mars.

Samma dag, på samma skarföre kom även Paul Danielsson, Uno och Siri Enebjörk (och Sara som fotade) till stenen.

 

... och det ryms ju fler kort på denna sida ifall någon mer tar sig till stenen :)