Kanottur

Syttende maj, Norges nationaldag, tog jag och Malin (med norska buffen på huvudet ;) en av GOLs kanoter och tänkte ta en tur på sjön.  Solen lyste och sjön låg spegelblank. Det var perfekt kanotväder!
Vi paddlade först till Ånäse´ för att leta kanalen (genvägen) över till bäcken.  Vi hittade den inte men däremot såg vi mängder av olika fåglar. Nu när det är mycket vatten i sjön påminner bäckmynningen nästan om ett floddelta som verkar locka fåglarna. Ett klart utflyktstips! Vi beslutade oss sedan för att paddla upp efter bäcken en bit och där hittade vi så småningom kanalen som var fullt paddlingsbar.
Vi paddlade därefter en bit uppströms och stötte på ännu fler olika fåglar; både en (vad vi tror) brushane, flera olika sjöfåglar med långa ben, gäss, änder, tranor och en svan. Vi önskade oss både fågelbok och kamera med bra zoom…
På ett par ställen uppströms låg stockar i vägen och hindrade vår framkomst så vi kallade på förstärkning som hjälpte oss att rensa lite. Mer ”städning” efter Ängesbäcken kommer dock att utföras här framöver.
Förutom det rika fågellivet bjöd vår tur på både bäverhydda och vackra vyer. Vi hann även en sväng förbi Sikholmarna. En fantastisk dag!
(Ett tips: Har ni inte tillgång till egen kanot kommer GOL snart att hyra ut de två de har så passa på att paddla runt på sjön eller uppefter någon bäck någon vacker dag eller kväll i sommar!)


Text, foto (samt reklam): Sara Enebjörk